BÁRTFA

Bártfát ma Szlovákia leginkább gótikus városaként említik.

A szlovák-lengyel határ közelében fekszik egy kisváros, amely sajátos bájával valószínűleg minden látogatót elvarázsol. Elragadó főtér, középkori emlékhelyek és egy hírneves gyógyfürdő – mindez gyönyörű természettel övezve. Bártfa.
Bártfa járási székhely, Felső-Sáros központja, lakosságának száma 35 000 főre tehető.
A bártfai főtér téglalap alakú, színes, gótikus stílusban épült polgári házak szegélyezik. A bártfai városfal-rendszer az egyik legtökéletesebb egész Európában. A XIV. század végén Bártfa szabad királyi város lett. A helyi kalmárok és kézművesek ügyességét dicséri a 64-féle kisiparos és a több mint 50 céh. Ennek köszönhetően Bártfa a XIV. és XV. században virágkorát, ún. arany korszakát élte.
A Bártfán álló középkori épületek legértékesebbje a Szent Egyed – bazilika. 11 gótikus szárnyas oltárával európai különlegességként tartják számon. A főtér további jellegzetes eleme a késő gótikus városháza, amely 1590 óta szinte pontosan a polgári házakkal szegélyezett Városház tér közepén áll. Ma a Sárosi Múzeumnak és érdekes, múzeumi tárgyaknak ad otthont, illetve hangversenyeket is tartanak benne. Páratlan építészéti stílusának köszönhetően Bártfa számos alkalommal nyerte el a Szlovákiai legszebb városa címet az internetes szavazásokon.
A Bártfafürdőt említő első írásos emlék 1505-ből származik.
A Szepesi-Magura tövében, a környező fenyőerdők nyugalmat árasztó meghittségében található az egyik legjelentősebb európai gyógyfürdő – Bártfafürdő. Az itteni gyógyhatású forrásokról szóló első írásos emlék a középkorból származik. A gyógykezelések és a jótékony hatású ásványvíz mellett elválaszthatatlanul a fürdőhöz tartoznak a gyönyörű parkban és az erdei ösvényeken megtett séták is.
A városfalakon kívül fennmaradt a kapu és tíz bástya is.
A világörökség további jelentős része Bártfán a zsidó suburbium. Kelet-Szlovákia urbanisztikai kuriózumáról van szó, hiszen a térségben ez az olyan egyetlen, részben fennmaradt zsidó vonatkozású épület-együttes, fürdővel és zsinagógával, amely tervezetten a Talmud előírásai alapján épült.

Virtuális túra

Hasznos információk a
Košice Region mobilalkalmazással
Nézze meg, mások hogyan beszélnek Kassa régióról az TripAdvisor.
TripAdvisor: Olvassa el véleményeit, hasonlítsa össze az árakat és foglaljon le.
Bártfa
70
min
80
km Kassai
ÜZEMELÉSI IDŐ
Hónap
Lecke
október – április
hétfő – péntek 9.00 - 17.00 h
május – szeptember
hétfő –péntek 9.00 - 17.30 h
május – szeptember
szombat, vasárnap és ünnepnap 10.00 - 16.00 h
BELÉPŐDÍJ
Típus
Az ár
-
-
KAPCSOLATBA LÉPNI
Turisztikia Információs Iroda Bártfa

Radničné námestie 21, Bardejov 085 01

tel. sz.: +421 54 474 4003
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram