OROSZSEBES

Szent Miklós-templom

A Vihorlát alatt húzódó erdők csodálatos környezetében, Oroszsebes községben található az UNESCO Világörökség listáján szereplő szlovákiai fatemplomok legkeletebben fekvő képviselője: A Szent Miklós tiszteletére emelt templom. A templom 1730-ban épült. A falu közepén emelkedő dombtetőn áll és megjelenése látványos kontrasztot képez a környező termetes fák zöld hátterével.
Az oroszsebesi kis templom a keleti országrész képzeletbeli háromszögében található látnivalók legszebbje. A Szent Miklós templomon kívül ezen a kis területen egy másik görög-katolikus templomot is meglátogathatunk Éralján (nemzeti műemlék), autóval, kerékpáron vagy gyalogosan, illetve kiváló célpont még az ún. Vadászfalvi travertínó, a vadászfalvi bányató a különleges, „megkövesedett“ bálnával.
A „Kárpáti hajlat szlovákiai részének fatemplomai” c. UNESCO bejegyzés legkeletebbre fekvő képviselője.
Egyedülálló helyszín, a nyugalom szigete, ahol a kis templom árnyékában, a természet megkapó hátterében, belemerülhetünk az élet értelmét feszegető gondolatokba.
A belső tér domináns eleme az ötsoros barokk ikonosztáz. Az ikonosztáz a keleti rítusú székesegyházak központja, amely építészeti és szakrális szempontból egyaránt határt képez a templom két része, a szentély (amely az Istené) és a hajó (ahol a hívők ülnek) között. Az oroszsebesi ikonosztáz első, fő sorában az Istenszülő Hodegetriát, Jézust mint tanítót, Szent Miklóst és Szent Paraskevát láthajuk. Az épület kisebb mérete miatt az ikonosztáz rendhagyó módon túlnyúlik az oldalsó falakra, sőt a mennyezetre is. A szentélyben a Keresztrefeszítésről szóló értékes ikon látható.
A három részre osztott épület alaprajzát egymás mögé sorakozó négyzetek alkotják, egy szentélyből, egy hajóból és egy toronyból áll. Maga a szerkezet nincs ellátva külső burkolattal, a védelmét egy túlnyúló zsindelytetővel oldották meg. A templom rendkívül szerény benyomást kelt. Az egyetlen hangsúlyosabb díszítőelem a harangtorony befejezése, de még az sem közelíti meg a Kárpátok területén fellelhető görög-katolikus fatemplomok jellemző díszítettségét.

Virtuális túra

Hasznos információk a
Košice Region mobilalkalmazással
Nézze meg, mások hogyan beszélnek Kassa régióról az TripAdvisor.
TripAdvisor: Olvassa el véleményeit, hasonlítsa össze az árakat és foglaljon le.
Oroszsebes
100
min
105
km Kassai
ÜZEMELÉSI IDŐ
Hónap
Lecke
egész évben
előzetes foglalás szükséges
BELÉPŐDÍJ
Típus
Az ár
a belépő tetszés szerinti
-
KAPCSOLATBA LÉPNI
Egyéni kirándulás:

Görög-katolikus Plébánia /Gréckokatolícky farský úrad/

Ruský Hrabovec 119, 072 64 Podhoroď

tel.: +421 910 852 064


Csoportok:

Cestovná agentúra Byzant Utazási Iroda

Hlavná 3, 080 01 Prešov

tel.: 051/7562668
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram