SZEPESI VÁR

A régió és Szlovákia legfotogénebb helyszíne.

Amint elhagytuk a branyiszkói alagút sötét folyosóját Kassa felől, feltűnik a Szepesi vár impozáns sziluettje. A korszerű építmény után a látogató a történelem néma tanújával szembesül. A Szepesi várban járva akaratlanul is rabul ejt bennünket a régmúlt idők szelleme, felidézve a királyok és jobbágyok korát, a középkori fegyverek és lovagi páncélok csikorgását. Az idő hangtalan krónikása ez az épület.
A Szepesi-vár egy várrom a Szepesi-várhegyen, egy travertínó dombon áll. A széles környék panorámáját meghatározó impozáns látványt nyújt és az ország legértékesebb történelmi emlékhelyeinek egyike. Két úton megközelíthető: kényelmesebb, ha a vár alatti parkolóból indulunk, de aki nem riad vissza egy kis emelkedőtől, az választhatja a Szepesváralja szélén lévő parkolóból vezető meredek ösvényt.
A Szepesi vár területe, a környező természet és Szepesváralja.
A világ egyik legnagyobb várkomplexuma (4 hektár).
A Szepesi vár, mint fennmaradó műemlék nemcsak a szepesi régió, vagy Kelet-Szlovákia, hanem az egész nemzet büszkesége. Jelentősége meghaladja az ország határait, erről tanúskodik a világ közeli és távoli pontjairól érkező turisták egyre növekvő létszáma. A megközelítése is kiváló a D1 –es autópályának köszönhetően, ráadásul a közvetlen közelébe is további érdekes helyszíneket találhatunk. A vár ugyanis a zsegrai Szentlélek templomával, a Szepesi Káptalannal, Szepesváraljával és Lőcse városával együtt került az UNESCO Világörökség listájára.
Az Árpád-házi Szent Erzsébet kápolna a 15. század harmincas éveiben épült.
A Szepesi várban forgatták Rob Cohen rendező Sárkányszív és Az utolsó légió c. filmjét, utóbbit Colinom Firth és Ben Kingsley főszereplésével .
A várról szóló legrégebbi írásos emlék 1209-ből származik. Eredetileg végvárként működött a kora-feudális Magyar Királyság északi határán, később nemesi székhellyé vált. A századok folyamán több nemesi család is birtokolta, hatalmi harcok színtere volt. 1780-ban tűzvész pusztított el a vár komplexumát és a Szepesi vár fokozatosan rommá alakult át. A teljes összeomlástól a műemlékvédők óvták meg, akik a XX. század második felében nekifogtak az igényes felújítási munkálatoknak, miközben munkájukat a csuszamlásra hajlamos sziklás terep is nehezítette.
A Szepesi várban forgatták Rob Cohen rendező Sárkányszív és Az utolsó légió c. filmjét, utóbbit Colinom Firth és Ben Kingsley főszereplésével .
A várdomb északkeleti lejtőjén egy gigantikus geoglifa – kőrajzolat látható, amely 2008-ban született Andrew Rogers ausztrál művész vezetése alatt. A képen a Szepesi várban feltárt kelta érmén ábrázolt ló látható. A rajzolat mérete mintegy 100x100 méter. Az ábra körvonalát egy 1 méter magas és 1 méter széles, szepesi travertínóból álló kőfal alkotja, amelyben a kövek szabadon, kötőanyag nélkül illeszkednek egymáshoz. A kőfal hossza 800 méter, az építésében 40 kőműves és 80 helyi lakos vett részt.
A kiállítás részét alkotják a korabeli helységek, mint a konyha, fegyvertár, hálószoba, illetve a kínzókamra.
A Szepesi vár kínzókamrájában található ketrec.

Virtuális túra

Hasznos információk a
Košice Region mobilalkalmazással
Nézze meg, mások hogyan beszélnek Kassa régióról az TripAdvisor.
TripAdvisor: Olvassa el véleményeit, hasonlítsa össze az árakat és foglaljon le.
Szepesi Vár
65
min
75
km Kassai
ÜZEMELÉSI IDŐ
Hónap
Lecke
egész évben
hétfők – péntek 10.00 - 18.00 h (utolsó belépés 17.00-kor)
egész évben
szombat –vasárnap 09.00 - 19.00 h (utolsó belépés 18.00-kor)
BELÉPŐDÍJ
Típus
Az ár
felnőttek
8,00 €
diákok (19 – 26 éves), idősek (60-80 éves)
6,00 €
gyermekek (6 - 18 éves korig)
4,00 €
gyermekek (6 éves korig)
ingyenes
családi belépő (max. 4 fő)
19,00 €
Csoport megrendeléséért fizetendő díj (legalább 10 fő)
20,00 €
Éjszakai várlátogatás

Felnőttek: 10,00 €

Gyermekek, diákok, idősek: 8,00 €

Gyermekek 6 éves korig ingyen

Családi belépő: (két felnőtt + egy gyermek, 1 felnőtt + három gyerek, két felnőtt + két gyermek) maximum 4 fő: 25,00 €


Belépő a középső és alsó várudvarba

Felnőttek: 6,00 €

Gyermekek, diákok, nyugdíjasok: 4,00 €

Gyermekek 6 éves korig

Aki megvásárolta ezt a belépőt , 3 euróért vásárolhat belépőt a felső várba és múzeumba (egységes árban minden kategória számára). Az ilyen típusú belépő esetén nincs lehetőség családi belépőre, sem egyéb kedvezményre.


Szabad vasárnap

Szlovákia kulturális miniszterasszonyának 15/2020 sz. rendeleteének megfelelően a Szlovák Nemzeti Múzeum kiállító termeibe a hónap első vasárnapján ingyenes belépést biztosítunk.
KAPCSOLATBA LÉPNI
Levelezési cím:

SNM – Szepességi MúzeumLőcse - Spišské múzeum v Levoči

Námestie Majstra Pavla č.40

054 01 Levoča

tel.: +421 53 45 413 36, +421 53 45 127 86
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram