SZEPESI VÁR

A régió és Szlovákia legfotogénebb helyszíne.

Amint elhagytuk a branyiszkói alagút sötét folyosóját Kassa felől, feltűnik a Szepesi vár impozáns sziluettje. A korszerű építmény után a látogató a történelem néma tanújával szembesül. A Szepesi várban járva akaratlanul is rabul ejt bennünket a régmúlt idők szelleme, felidézve a királyok és jobbágyok korát, a középkori fegyverek és lovagi páncélok csikorgását. Az idő hangtalan krónikása ez az épület.
A Szepesi-vár egy várrom a Szepesi-várhegyen, egy travertínó dombon áll. A széles környék panorámáját meghatározó impozáns látványt nyújt és az ország legértékesebb történelmi emlékhelyeinek egyike. Két úton megközelíthető: kényelmesebb, ha a vár alatti parkolóból indulunk, de aki nem riad vissza egy kis emelkedőtől, az választhatja a Szepesváralja szélén lévő parkolóból vezető meredek ösvényt.
A Szepesi vár területe, a környező természet és Szepesváralja.
A világ egyik legnagyobb várkomplexuma (4 hektár).
A Szepesi vár, mint fennmaradó műemlék nemcsak a szepesi régió, vagy Kelet-Szlovákia, hanem az egész nemzet büszkesége. Jelentősége meghaladja az ország határait, erről tanúskodik a világ közeli és távoli pontjairól érkező turisták egyre növekvő létszáma. A megközelítése is kiváló a D1 –es autópályának köszönhetően, ráadásul a közvetlen közelébe is további érdekes helyszíneket találhatunk. A vár ugyanis a zsegrai Szentlélek templomával, a Szepesi Káptalannal, Szepesváraljával és Lőcse városával együtt került az UNESCO Világörökség listájára.
Az Árpád-házi Szent Erzsébet kápolna a 15. század harmincas éveiben épült.
A Szepesi várban forgatták Rob Cohen rendező Sárkányszív és Az utolsó légió c. filmjét, utóbbit Colinom Firth és Ben Kingsley főszereplésével .
A várról szóló legrégebbi írásos emlék 1209-ből származik. Eredetileg végvárként működött a kora-feudális Magyar Királyság északi határán, később nemesi székhellyé vált. A századok folyamán több nemesi család is birtokolta, hatalmi harcok színtere volt. 1780-ban tűzvész pusztított el a vár komplexumát és a Szepesi vár fokozatosan rommá alakult át. A teljes összeomlástól a műemlékvédők óvták meg, akik a XX. század második felében nekifogtak az igényes felújítási munkálatoknak, miközben munkájukat a csuszamlásra hajlamos sziklás terep is nehezítette.
A Szepesi várban forgatták Rob Cohen rendező Sárkányszív és Az utolsó légió c. filmjét, utóbbit Colinom Firth és Ben Kingsley főszereplésével .
A várdomb északkeleti lejtőjén egy gigantikus geoglifa – kőrajzolat látható, amely 2008-ban született Andrew Rogers ausztrál művész vezetése alatt. A képen a Szepesi várban feltárt kelta érmén ábrázolt ló látható. A rajzolat mérete mintegy 100x100 méter. Az ábra körvonalát egy 1 méter magas és 1 méter széles, szepesi travertínóból álló kőfal alkotja, amelyben a kövek szabadon, kötőanyag nélkül illeszkednek egymáshoz. A kőfal hossza 800 méter, az építésében 40 kőműves és 80 helyi lakos vett részt.
A kiállítás részét alkotják a korabeli helységek, mint a konyha, fegyvertár, hálószoba, illetve a kínzókamra.
A Szepesi vár kínzókamrájában található ketrec.

Virtuális túra

OSSZA MEG!
Hasznos információk a
Košice Region mobilalkalmazással
Nézze meg, mások hogyan beszélnek Kassa régióról az TripAdvisor.
TripAdvisor: Olvassa el véleményeit, hasonlítsa össze az árakat és foglaljon le.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram