SZEPESHELY

Szepeshelyet, mint egyházi kisvárost a térség „kis Vatikánjának“ is nevezik.

Ha kitekintünk a Szepesi vár főtornyából, szinte elsőként tűnik szembe a Szepesváralja mögötti emelkedőn a várfallal körülvett, építészetileg rendkívül érdekes épület-együttes. Amit látunk, az egy egyedülálló egyházi kisváros, Szepeshely, amelyet akár egy „kis Vatikánnak“ is tekinthetünk.
A Szepeshely (Spišská Kapitula) ma Szepesváralja (Spišské Podhradie) része, ám régebben önálló falu volt. A fennmaradt írásbeli emlékek már 1235-ben igazolják létezését. Szepeshely az egyházi oktatás egyik központja volt a mai Szlovákia területén.
A Szepesváralja mögötti emelkedőről Szepeshely látható.
A román stílusban épült Szent Márton-székesegyházban minden vasárnap 7:00 és 9:00 órától szentmisét tartanak.
A városka központi épülete a Szent Márton-katedrális, amely először prépostsági templomként szolgált a királyságban. Az eredetileg román templomot a XV. században építették át gótikus stílusúra. Ekkor készült el a viszonylag nagyméretű szentély és az épület magassága a kétszeresére nőtt. A templomban nyolc oltár található, Szűz Mária megkoronázásnak oltára 500-nl is több éves. Rendkívül érdekes, már-már rendhagyóan világi jellegű az itt látható falfestmény:Károly Róbert 1317-es megkoronázását örökíti meg, akit Szűz Mária áld meg, karján a kis Jézussal. A katedrális egyfajta központja a várfallal szegélyezett városkának, a várfalakon három kapun át lehet átlépni. Jellegzetes a kanonokházak utcája, amely az egyetlen utcaként egyfajta tengelyét képezi a városkának.
Szepeshely
Szepeshely létrejötte megerősíti az egész térség történelmi jelentőségét. Már a XI. században voltak kápolnák és temető a mai katedrális helyén. A városka már a kezdetektől fogva jelentős szerepet játszott a régió egyházi életében, a XVIII. század végére pedig püspökséggé nőtte ki magát. A XIX. század elején papi szemináriumot hoztak itt létre, illetve Szepeshelyhez kötődik Magyarország legrégebbi tanítóintézete is.
Szepeshely közelében egy keresztút maradványait tárták fel, amely a jeruzsálemi keresztutat képezi le.
Szepeshely közvetlen közelében, a Pažicának nevezett területen egy, valószínűleg a XVII. században kialakított keresztút maradványai láthatók. Ez lehet az ország legrégebbi kálváriája, amelynek további érdekessége, hogy egy jeruzsálemi típusú kálváriáról van szó, ahol a kis kápolnák elhelyezése a Jézus-korabeli Jeruzsálemet hivatott felidézni. A Szepességi Jeruzsálemet csupán 2002-ben tárták fel teljes egészében.

Virtuális túra

Hasznos információk a
Košice Region mobilalkalmazással
Nézze meg, mások hogyan beszélnek Kassa régióról az TripAdvisor.
TripAdvisor: Olvassa el véleményeit, hasonlítsa össze az árakat és foglaljon le.
Szepeshely
65
min
80
km Kassai
ÜZEMELÉSI IDŐ
Hónap
Lecke
egész évben
hétfő - péntek 9.00-től 16.00-ig óránként, utolsó belépés 16.30 -kor
egész évben
szombat –vasárnap 13.00-től 16.00-ig óránként, utolsó belépés 16.30-kor
BELÉPŐDÍJ
Típus
Az ár
felnőttek
2,50 €
gyerekek, diákok
1,50 €
családi belépő (2 felnőtt + 2-5 gyerek)
5,00 €
csoportos belépő (15 fő felett)
1,50 € felnőttek, 1,00 € gyerekek, diákok
KAPCSOLATBA LÉPNI
Szepeshelyi Turisztikai Információs Központ

Spišská Kapitula 13

053 04 Spišské Podhradie

tel.: +421 944 311 154


Üzemeltető:

A Szepesváraljai Római –katolikus Egyház Püspöksége

Spišská Kapitula 9

053 04 Spišské Podhradie
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram