DOBSINAI-JÉGBARLANG

A jég az egész év folyamán megmarad a barlangban.

A Dobsinai-jégbarlang Szlovákia legértékesebb természeti különlegességei és kincsei közé tartozik. Mélységét és hosszúságát tekintve a legnagyobb jégbarlangok közé tartozik a világon. Fekvésének köszönhetően a hőmérséklet egész évben fagypont alatt tartható, és hosszú távon éppen ez a tényező kapott kulcsfontosságú szerepet a jégből készült díszek kialakításában. Az eljegesedésre azokban a terekben kerül sor, ahol télen felhalmozódik a lefelé áramló hideg levegő. Ez lehűti a barlangot és fagypont alatt tartja a hőmérsékletet. A jég kialakulásához ezen kívül a megfelelő mennyiségű szivárgó víz is fontos, amely a barlangban megfagy. A barlangban található jég össztérfogatát 110 ezer m3-re becsülik, ami mintegy két milliónyi telire tankolt átlagos méretű üzemanyagtartálynak felel meg.
A Dobsinai-jégbarlang a Szlovák Nemzeti Park délnyugati szélén található. A barlangba a Ducsa-hegy északi lejtője felől jutunk be, 969 méter tszf. magasságban. A barlang a Dobsinai-jégbarlang nevet viselő településről közelíthető meg. A parkolóból egy körülbelül 25 perces felfelé tartó séta után jutunk el a barlangig, leküzdve a 130 méteres szintkülönbséget.
Dobsinai-jégbarlang.
A Dobsinai-jégbarlang a mozivásznon is megörökítésre került, az egyik legendás szlovák mesefilm helyszíneként. A Popolvár najväčší na svete (Világlustája).
A Dobsinai-jégbarlang a mozivásznon is megörökítésre került, az egyik legendás szlovák mesefilm helyszíneként. A Popolvár najväčší na svete (Világlustája) c. film 1982-ben született szlovák –német koprodukcióban, rendezője pedig Martin Ťapák, aki a Pavol Dobšinský által gyűjtött népmesékből merítette az ihletet. A barlang bejáratához, amely a Jeges üreg nevet kapta, egy szerpentines ösvény vezet, 130 méteres szintkülönbséggel. A barlang megtekinthető útvonalának hossza 515 méter, a szintkülönbség 43 méter, időtartama mintegy félóra. A külső és a belső hőmérséklet különbsége különösen nyáron rendkívüli megterhelést jelent a szervezet számára. A barlangba belépés előtt ezért érdemes egy kicsit megpihenni, hogy a testünk minél könnyebben tudjon alkalmazkodni. A barlang eljegesedett részein ugyanis a hőmérséklet -3,9°C és -0,2°C között mozog. A nem eljegesedett részeken valamivel melegebb van, itt a hőmérséklet közvetlenül fagypont alatti, 0,8°C és 3,5°C között.
1946-ig korcsolyázni is szabad volt a barlangban, ez nyilván a nyári hőségben örvendett nagy népszerűségnek.
A kassai régió leglátogatottabb barlangja.
A barlang alsó részeibe elsőként Ruffinyi Jenő, királyi bányatanácsos tört be 1870 júniusában. Egy évvel később a nyilvánosság számára is megnyitotta a barlangot. 1890-ben a barlang nagytermében hangversenyt adtak Habsburg Károly Lajos tiszteletére.
Az első olyan barlangok egyike Európában, ahol villamos árammal világítanak, 1887 óta.

Virtuális túra

Hasznos információk a
Košice Region mobilalkalmazással
Nézze meg, mások hogyan beszélnek Kassa régióról az TripAdvisor.
TripAdvisor: Olvassa el véleményeit, hasonlítsa össze az árakat és foglaljon le.
Dobsinai jégbarlang
100
min
115
km Kassai
ÜZEMELÉSI IDŐ
Hónap
Lecke
augusztus
kedd - vasárnap 9.00-től 16.00-ig óránként
szeptember
kedd - vasárnap 9.30, 11.00, 12.30, 14.00 h
BELÉPŐDÍJ
Típus
Az ár
felnőttek
12,00 €
gyerekek 6-15 éves korig, fogyatékkal élők *1
6,00 €
diákok, 60 év feletti nyugdíjasok *2
11,00 €
fotó - videó állvány használata nélkül *3
10,00 €
rendkívüli belépés *4
50,00 €
*1 – Gyermekek 6-15 éves korig; fogyatékkal élők 15 éves kor felett, érvényes igazolvánnyal.

*2 – Nappali rendben tanul diákok – főiskolások esetén az adott évre szóló, érvényes hallgatói jogviszony-igazolással, 60 év felettiek.

*3 - Fotó - Videó – fényképezni és rövid videófelvételt készíteni, állvány használata nélkül csak a barlanglátogatás ideje alatt lehetséges, az alapösszegű belépő és a meghatározott illeték kifizetése ellenében. A tevékenység nem zavarhatja meg a barlang üzemelésének folyamatosságát és biztonságát.

*4 – Rendkívüli belépés a látogatók kérésére lehetséges, a barlang fenntartójával való megállapodást követően, csak a rendszeresen belépések közötti időben, az alapösszegű belépő és a meghatározott illeték kifizetést követően. A tevékenység nem zavarhatja meg a barlang üzemelésének folyamatosságát és biztonságát.

A rendszeres belépések legalább 4 fő részvétele esetépn biztosíthatók. A belépők 15 perccel a barlangséta előtt vásárolhatók meg.

A belépés foglalása nem lehetséges. Szokásos látogatottság esetén a csoportok indítása a belépési rend alapján történik, fokozott számú látogatók esetén a csoportokat a barlang aktuális üzemelési lehetőségeihez mérten indítjuk, azaz a rendszeres belépések közötti időben is, az érvényes belépési rendnek megfelelően.

Kártyás fizetés nem lehetséges.
KAPCSOLATBA LÉPNI
Ing. Ľubomír Očkaik

tel.: +421/ (0)58/ 788 14 70
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram