KÉSMÁRK

Szentháromság-templom

1717-ben a késmárki protestánsok 3 hónapos rekordidőben építették fel a valamikori első, kisebb méretű fa artikuláris templom helyén az „új“, Szentháromság-templomot. Az épületek egymást követték az 1681-es soproni országgyűlés rendelete nyomán, amely pontosan meghatározott feltételek mellett engedélyezte a protestáns templomok építését. A feltételek egyike az építőanyagra vonatkozott és ennek köszönhetően ma is megcsodálhatjuk ezt az impozáns, szakrális faépítményt Késmárkon.
Késmárk városa a Tátra tövében fekszik, lakosainak száma több mint 16 000. A késmárki látkép hátterében a Tátra méltóságtelejs csúcsai magasodnak. Késmárk Kassától 115 km-re található, de a jó közlekedési feltételeknek köszönhetően másfél óra alatt odaérünk.
A protestáns ”háromszöget” az evangélikus líceum egészíti ki.
A templomban 1541 ülőhely van, ezért gyakran koncertek helyszíneként szolgál.
Noha külsejében kevéssé feltűnő és beleolvad a régi szepesi városi házak színvilágába, belső tere lenyűgöző, szokatlan stílusban díszített. A templom belső felületeinek túlnyomó része, beleértve a mennyezet egészét, megkapó képekkel díszített. Érdekes mindemellett, hogy valamennyi festményt fára festették.
A fafaragások és a XVIII. század elejéről származó oltár a késmárki Lerch János mester munkája. Az eredeti artikuláris templomból maradt fenn a mai templom közepén álló masszív keresztelőmedence. Építészeti szempontból a templom legrégebbi része a sekrestye falazata – ami eredetileg egy 1593-ban épült fogadó fala volt, ehhez építették hozzá a fatemplomot.
A nyugati oldalon az evangélikus líceum található.
A szerényebb eredeti templom mellett egy modern, a XIX. század elején épült evangélikus templom áll. A protestáns "háromszöget" az evangélikus líceum késő barokk épülete egészíti ki, amely számos kiváló írót, jeles személyiséget adott a világnak : Pavol Országh Hviezdoslav, František Nádaši-Jégé, Július Barč-Ivan, Janko Jesenský, Martin Kukučín, Martin Rázus, Pavol Jozef Šafárik és Jonáš Záborský.
A szerényebb eredeti templom mellett egy modern, a XIX. század elején épült evangélikus templom áll.
Manapság az artikuláris fatemplomot jobbára turisták látogatják.

Virtuális túra

Hasznos információk a
Košice Region mobilalkalmazással
Nézze meg, mások hogyan beszélnek Kassa régióról az TripAdvisor.
TripAdvisor: Olvassa el véleményeit, hasonlítsa össze az árakat és foglaljon le.
Késmárk
90
min
115
km Kassai
ÜZEMELÉSI IDŐ
Hónap
Lecke
június 15. – szeptember 15.
hétfő – vasárnap 9.00 - 17.00 h
szeptember 16. – június 14.
hétfő - péntek 9.00 - 17.00 h, szombat 9.00 - 13.00
BELÉPŐDÍJ
Típus
Az ár
-
-
KAPCSOLATBA LÉPNI
Késmárki Információs Iroda / Kežmarská informačná agentúra/

Hlavné námestie 64, 060 01 Kežmarok

tel.: +42152 449 21 35
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram