HERVARTÓ

Assisi Szent Ferenc-templom

Hervartó község felső végében, egy enyhén lejtős területen, magasra nyúló hársfákkal és kőfallal övezve áll a zsindelytetős Assisi Szent Ferenc-templom. Az UNESCO Világörökség listáján szereplő kelet-szlovákiai fatemplomok közül ez az egyetlen, amely római katolikus.
Hervartó (Hervartov) község  a Bártfai-járásban fekszik, mintegy 500-an lakják. Az ottani Assisi Szent Ferenc-fatemplom mindenképpen megér egy letérőt, ha a Bártfa felé haladunk vagy onnan érkezünk.
Valószínűleg a legrégebbi fatemplom Szlovákiában.
A XV.század végén épűlt és Szlováklában ez a legrégebbi fennmaradt, gótikus stilusú fatemplom. Külső megjelenése több mint fél évezred elteltével is szinte érintetlen maradt. A főoltár 1460-1480 között jött létre és Szűz Mária, Alexandriai Szent Katalin és Szent Borbála látható rajta. Egyes műtárgyak, mint pl. a szélső szárnyas oltárok eredeti darabjai és a XVI. század elejéről származó fa szentségszekrény, a budapesti Nemzeti Múzeumban kerültek elhelyezésre.
A templom belső díszítését nagyban befolyásolta a reformáció, ebben az időben a templom rövid időre evangélikus lett. Ebből az időszakból, egész pontosan 1665-ből származnak a hajó déli falán látható festmények, amelyek Ádámot és Évát ábrázolják a tudás fája alatt, Szent György harcát a sárkánnyal és az okos és balga szüzekről szóló példabeszédet. A festmények üzenetét latin és bibliai cseh nyelven olvasható bibliai idézetek teszik hangsúlyossá.

Virtuális túra

OSSZA MEG!
Hasznos információk a
Košice Region mobilalkalmazással
Nézze meg, mások hogyan beszélnek Kassa régióról az TripAdvisor.
TripAdvisor: Olvassa el véleményeit, hasonlítsa össze az árakat és foglaljon le.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram