LADOMÉRVÁGÁSA

Szent Mihály arkangyal-templom

A Ladomérvágásán álló görög-katolikus fatemplomot Szent Mihály Arkangyal védő keze oltalmazza, akinek a templomot szentelték. A templomot 1742-ben építették, egyetlen szöget sem találunk benne, építészeti szempontból a keleti rítusú templomok egyik legértékesebbje és legszebbje Szlovákiában.
Ladomérvágása (Ladomirová) a Felsővízközi-járásban fekszik, Szlovákia északkeleti részén. Itt született a külföldi orosz pravoszláv egyház metropolitája, Laur (Vasiľ Škurla). Ladomérvágásának megközelítőleg 1000 lakosa van.
A templomot 1742-ben építették, egyetlen szöget sem találunk benne.
A templom előterét a nők részére tartották fenn, akiknek nem volt joguk a hajóba belépni. A látogató bizonyára elsősorban a templom három díszített tornyát veszi észre. A legmagasabb torony éppen a nők részére fenntartott helyiség felett áll. A templom belsejében gyönyörű, művészeti szempontból is értékes barokk ikonosztázat és oltárt láthatunk a XVIII. századból, amelyen azonban sajnálatos módon az emberiség modern történelmének szívtelen nyomait is megtalálhatjuk.
1944 őszén Ladomérvágása mellett zajlott a Kárpát- duklai hadművelet egyik jelentős csatája, amelynek során a község szinte teljesen megsemmisült és a felszabadítás után épült újjá. A Szent Mihály Arkangyalnak szentelt templomban elhelyezett ikonok egy része szintén megsemmisült a II. világháború során.

Virtuális túra

Hasznos információk a
Košice Region mobilalkalmazással
Nézze meg, mások hogyan beszélnek Kassa régióról az TripAdvisor.
TripAdvisor: Olvassa el véleményeit, hasonlítsa össze az árakat és foglaljon le.
Ladomérvágása
80
min
95
km Kassai
ÜZEMELÉSI IDŐ
Hónap
Lecke
Egész évben
előzetes foglalás szükséges
BELÉPŐDÍJ
Típus
Az ár
a belépő tetszés szerinti
-
KAPCSOLATBA LÉPNI
Egyéni kirándulás:

Görög-katolikus Plébánia /Gréckokatolícky farský úrad/

Ladomirová 134, 090 03

tel.: 054/7525300, 0910 513 308, 0907 471 212


Csoportok:

Cestovná agentúra Byzant Utazási Iroda

Hlavná 3, 080 01 Prešov

tel.: 051/7562668
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram