ZSEGRA

A templom a századok során szinte sértetlenül megőrizte középkori megjelenését.

A falusi házak teteje fölé magasodó fehér ékkövet Zsegra községben biztosan nem tévesztjük szem elől. Belsejében hűen őrzi a történelem kincseit. A XIII. században épült régi templom tornyán egy rendhagyó, hagyma alakú kupola látható. A templomról szóló első írásos emléknek köszönhetően, amely 1245-ből származik, szerezhetünk tudomást a község létezéséről is.
Zsegra község Szlovákia első tematikus útvonalának, a Gótikus útnak is egyik állomása. A Szepesség legrégebbi falvai közé tartozik, erről tanúskodnak az itt feltárt őskori leletek, például a neandertáli ember maradványai. A travertínó fejtése során a közeli, drevenyiki mésztufahegyen a régészek a mai napig találnak paleontológiai leleteket, többek között a régen kihalt állatok, pl. a mammut megkövesedett csontjait.
Egy oszlop hozzáadásával a belső térben két hajó jött létre, ami az egész világon különlegességnek számít.
A századok során a templomot többször átalakították, míg végül elnyerte mai kinézetét. Építészeti szempontból a késő román kor és a korai gótika stílusjegyeit örökíti meg, további érdekesség, hogy a Szentlélek-templom a mai napig szinte sértetlenül megőrizte középkori megjelenését. A templom hajójának mennyezete eredetileg kazettás volt, ám ez sok száz évvel ezelőtt a tűz martaléka lett. A tűzvészt követően érdekes beavatkozásra került sor, melynek során a templom középső részében egy nyolcszögletű tartóoszlopot helyeztek el, amely a boltív része és két hajóra osztja a teret. Ez az építészeti különlegesség több szepességi templomra jellemző és rendkívül különlegesnek számít.
A templomban levő legrégebbi tárgy a ma már nem használt, késő román kori, a XIII. századból származó keresztelőmedence, amely az oltár mellett látható. A templom további különlegességei az értékes középkori falfestmények a XIII. és XV. század közötti öt különböző időszakból. A legismertebb képen az életfa látható. A plébániatemplomot, amely a történelem folyamán egyaránt szolgálta a katolikus és evangélikus híveket, fallal meg is erősítették, a bejáratához 93, travertínóból készült lépcső vezet.
"Žehra" - Zsigra a falu megnevezésén kívül a szlovák nyelv szókincsében is szerepel, noha archaikus kifejezésként. A „žehra“ szó szinonimái a vád, panasz.

Virtuális túra

Hasznos információk a
Košice Region mobilalkalmazással
Nézze meg, mások hogyan beszélnek Kassa régióról az TripAdvisor.
TripAdvisor: Olvassa el véleményeit, hasonlítsa össze az árakat és foglaljon le.
Zsegra
65
min
75
km Kassai
ÜZEMELÉSI IDŐ
Hónap
Lecke
egész évben
előzetes foglalás szükséges
BELÉPŐDÍJ
Típus
Az ár
felnőttek
1,70 €
nyugdíjasok, diákok
1,00 €
KAPCSOLATBA LÉPNI
Belépés telefonos egyezetést követően Orlovská asszonnyal

tel.: +421 53 448 50 27
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram