ZSEGRA

A templom a századok során szinte sértetlenül megőrizte középkori megjelenését.

A falusi házak teteje fölé magasodó fehér ékkövet Zsegra községben biztosan nem tévesztjük szem elől. Belsejében hűen őrzi a történelem kincseit. A XIII. században épült régi templom tornyán egy rendhagyó, hagyma alakú kupola látható. A templomról szóló első írásos emléknek köszönhetően, amely 1245-ből származik, szerezhetünk tudomást a község létezéséről is.
Zsegra község Szlovákia első tematikus útvonalának, a Gótikus útnak is egyik állomása. A Szepesség legrégebbi falvai közé tartozik, erről tanúskodnak az itt feltárt őskori leletek, például a neandertáli ember maradványai. A travertínó fejtése során a közeli, drevenyiki mésztufahegyen a régészek a mai napig találnak paleontológiai leleteket, többek között a régen kihalt állatok, pl. a mammut megkövesedett csontjait.
Egy oszlop hozzáadásával a belső térben két hajó jött létre, ami az egész világon különlegességnek számít.
A századok során a templomot többször átalakították, míg végül elnyerte mai kinézetét. Építészeti szempontból a késő román kor és a korai gótika stílusjegyeit örökíti meg, további érdekesség, hogy a Szentlélek-templom a mai napig szinte sértetlenül megőrizte középkori megjelenését. A templom hajójának mennyezete eredetileg kazettás volt, ám ez sok száz évvel ezelőtt a tűz martaléka lett. A tűzvészt követően érdekes beavatkozásra került sor, melynek során a templom középső részében egy nyolcszögletű tartóoszlopot helyeztek el, amely a boltív része és két hajóra osztja a teret. Ez az építészeti különlegesség több szepességi templomra jellemző és rendkívül különlegesnek számít.
A templomban levő legrégebbi tárgy a ma már nem használt, késő román kori, a XIII. századból származó keresztelőmedence, amely az oltár mellett látható. A templom további különlegességei az értékes középkori falfestmények a XIII. és XV. század közötti öt különböző időszakból. A legismertebb képen az életfa látható. A plébániatemplomot, amely a történelem folyamán egyaránt szolgálta a katolikus és evangélikus híveket, fallal meg is erősítették, a bejáratához 93, travertínóból készült lépcső vezet.
"Žehra" - Zsigra a falu megnevezésén kívül a szlovák nyelv szókincsében is szerepel, noha archaikus kifejezésként. A „žehra“ szó szinonimái a vád, panasz.

Virtuális túra

OSSZA MEG!
Hasznos információk a
Košice Region mobilalkalmazással
Nézze meg, mások hogyan beszélnek Kassa régióról az TripAdvisor.
TripAdvisor: Olvassa el véleményeit, hasonlítsa össze az árakat és foglaljon le.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram