RÓZSADOMB

Szent Miklós-templom

A rózsadombi Szent Miklós görög-katolikus templom a legrégebbi keleti rítusú fatemplomok közé tartozik Szlovákiában, építése 1658-ra tehető. Szerkezete rönkös, három négyzetből áll, amelyek a Szentháromságot jelképezik.
Rózsadomb (Bodružal) község a Felsővízközi-járásban fekszik, 8 km-re a Duklai-szorostól, amely határt képez Szlovákia és Lengyelország között. Lakosainak száma mintegy 1600.
A rózsadombi templom 1968-tól a XX. század 90-es évéig két vallás – a pravoszláv és a görög-katolikus - közösségének szolgált. Ma már csupán a görög-katolikusok használják.
A két részből álló főtoronyban három harang lakik, a legrégebbi 1759-ből származik. A templom a község mögötti dombtető áll, természetes környezetben. A templom védőszentje Szent Miklós püspök és csodatevő, aki jótékonysága miatt rendkívül kedvelt személyiség. 300 körül Kis-Ázsiában volt püspök.
Hátul, a templom felett egy emlékmű áll annak a 400 katonának az emlékére, akik a nagy háborúban estek el és földi maradványaikat a helyi temetőben helyezték örök nyugalomra. Rózsadomb azon kevés szlovákiai községek egyike, amely mindkét világháborúban súlyos károkat szenvedett.

Virtuális túra

Hasznos információk a
Košice Region mobilalkalmazással
Nézze meg, mások hogyan beszélnek Kassa régióról az TripAdvisor.
TripAdvisor: Olvassa el véleményeit, hasonlítsa össze az árakat és foglaljon le.
Rózsadomb
100
min
105
km Kassai
ÜZEMELÉSI IDŐ
Hónap
Lecke
egész évben
előzetes foglalás szükséges
BELÉPŐDÍJ
Típus
Az ár
a belépő tetszés szerinti
-
KAPCSOLATBA LÉPNI
Egyéni kirándulás:

Görög-katolikus Plébánia /Gréckokatolícky farský úrad/

tel.: 054/7593652, 054/7593496, 0905 166 420


Csoportok:

Cestovná agentúra Byzant Utazási Iroda

tel.: 051/7562668
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram