A VIHORLÁTI ŐSERDŐ

A legöregebb vihorláti bükkök 240 évesek.

Szlovákia több mint 40 százalékát erdők alkotják, ennek köszönhetően Európa egyik legerdősebb országa. Ez a kis közép-európai állam ráadásul a világon egyedülálló őserdőkkel is büszkélkedhet – az ország keleti részén rendkívül jó állapotban maradt fenn az állat-és növényvilág az erdős területeken. Az UNESCO Világörökség listáján egy nemzetközi bejegyzés tanúsítja ezt, amely németországi, más szlovákiai és ukrán területeket is magába foglal.
A Vihorláti-őserdő, három további, kelet-szlovákiai, hat ukrajnai és öt németországi őserdővel együtt, egy bejegyzésben szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján – Kárpáti Ősbükkösök és Németország ősi bükkerdők.
A vihorláti ősbükkösbe a Tengerszem-tó felől jutunk be.
A kelet-szlovákiai tengert, ahogy a Széles-tavat (Zemplínska Šírava) nevezni szoktuk, a Vihorláti –hegyek veszik körül. Ennek a hegységnek a része a vihorláti őserdő, az ember által érintetlen, szűz természet. A látóhatár felé nyúló termetes, 240 éves bükkfákra nézve talán eszünkbe jut az is, hogyan kötődnek egymáshoz a modern világ és az embernél sokkal hatalmasabb természet őserői. A terület nehéz hozzáférhetősége és rendszerszerű védelme mind hozzájárult ahhoz, hogy a bükkös őserdők élőhelye eredeti harmóniájában és teljes szépségében fennmaradt. Emberi beavatkozás nélkül továbbra is természetes módon zajlik az a végtelen folyamat, melynek során az elöregedett fák átadják helyüket a fiataloknak, és azok azonnal megtalálják saját maguk számára a legmegfelelőbb helyet.
Az őserdőben figyelemreméltó élőlények is élnek – a foltos szalamandra, a havasi cincér vagy a kék meztelencsiga.
Ha a földre tekintünk néma csodálattal, könnyen felfedezzük az elhullott és elhalt törzsekből kinövő az aprócska zöld szárakat és levélkéket. A vihorláti ősbükkösbe az egyedülálló Tengerszem-tó felől jutunk, amely Szlovákiában a harmadik legnagyobb természetes tó. A víz felülete 14 hektár, a tó feneke helyenként akár 25 méter mélyen is lehet. A Tengerszem körül ösvény vezet, körbejárva igazán szép sétát tehetünk.
Szlovákia harmadik legnagyobb természetes tava a Tengerszem.
A Vihorláti őserdő olyan előkelő, világhírű helyszínek társaságban került az UNESCO Világörökségének listájára, mint az amerikai Yellowstone Nemzeti Park, vagy a Grand Canyon, a Mount Everest és a Kilimandzsáró.
A Vihorláti őserdő legelterjedtebb növénye az európai bükk.

Virtuális túra

Hasznos információk a
Košice Region mobilalkalmazással
Nézze meg, mások hogyan beszélnek Kassa régióról az TripAdvisor.
TripAdvisor: Olvassa el véleményeit, hasonlítsa össze az árakat és foglaljon le.
A Vihorláti Őserdő
100
min
95
km Kassai
ÜZEMELÉSI IDŐ
Hónap
Lecke
egész évben
-
BELÉPŐDÍJ
Típus
Az ár
-
-
KAPCSOLATBA LÉPNI
Taksány-i Poloninek Nemzeti Park

Ulica mieru 193, 067 61 Stakčín

tel.: +42157 768 56 15


Vihorláti Tájvédelmi Terület Igazgatósága Nagymihály

Fraňa Kráľa 1, 071 01 Michalovce

tel.: +42156 688 25 41/43
-
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram