MARTONHÁZI-ARAGONITBARLANG

Egyike a világ három, látogatható aragonit-barlangjának.

A Martonházi-aragonitbarlangba 104 lépcsőn át jutunk, ezután tárul elénk az a csoda, amelynek megteremtésére csak a mindenható anyatermészet képes. Egy kis ország újabb világraszóló látványosságáról van szó, hiszen ez a barlang a világ három, látogatható aragonitbarlangjának egyike. A másik kettő Mexikóban, illetve Argentínában látható.
A Martonházi- aragonitbarlang a Nagyrőcei-hegységben található Jolsva (Jelšava) és Csetnek (Štítnik) között. A barlangba vezető táró 642 méteres tszf. magasságban fekszik. Kassáról indulva Rozsnyó és Jolsva felé kell elindulnunk, Csetnek és Jolsva között pedig letérünk. A parkoló a barlang bejáratától mintegy 300 méterre található, egy enyhén emelkedő ösvényen közelítjük meg.
A legrégebbi aragonit-alakzatok közel 140 ezer évesek.
A martonházi barlangban az aragonit három nemzedékét figyelhetjük meg, az első 121-138 ezer éves. Legnagyobb számban a második nemzedék látható, ezek több tíz centiméter hosszú, tű alakú kristályok, illetve csavart, esetenként már spirál alakú heliktitek, mintegy 14 ezer évesek. A legfiatalabb nemzedék az üledékeken van éppen kialakulóban, aprócska, mindössze 2-4 mm nagyságú legyezőket formáz.
Az aragonit kalcium-karbonát, amely különféle alakzatokban létezik Foto Julius Szabo
A barlang teljes hossza 300 méter, ebből 230 méter bejárható, a séta félórás. Méretét tekintve ugyan nem beszélhetünk nagy barlangról, de ez a látványosság rendkívül értékes. A színes, különféle formájú, korallokat idéző aragonitok csodálatos képeket hoznak létre. A barlang legszebb részének tartják a Tejút-termet, ahol a mennyezet repedéseiből függő fehér aragonit-fürtök a lámpafényben galaxisokhoz hasonló látványt alkotnak.
Foto Julius Szabo
Az aragonit kalcium-karbonát, amely különféle alakzatokban létezik – lehet oszlopszerű, cseppkő formájú, rostos, sugaras, illetve a legértékesebb forma a vasvirág, amely a korallhoz hasonló megjelenésű.
A legértékesebb forma a vasvirág, amely a korallhoz hasonló megjelenésű.
Foto Julius Szabo
Ezt a világon is egyedülálló kincset teljesen véletlenül fedezték fel 1954-ben, egy geológiai feltáró alagút fúrása során. A nyilvánosság 1972 óta látogathatja a barlangot. A benti hőmérséklet 7,2°C és 7,8°C közötti, a relatív páratartalom pedig 92% és 97% között mozog.

Virtuális túra

Hasznos információk a
Košice Region mobilalkalmazással
Nézze meg, mások hogyan beszélnek Kassa régióról az TripAdvisor.
TripAdvisor: Olvassa el véleményeit, hasonlítsa össze az árakat és foglaljon le.
Martonházi-aragonitbarlang
95
min
100
km Kassai
ÜZEMELÉSI IDŐ
Hónap
Lecke
augusztus
kedd – vasárnap 9.00-től 16.00-ig óránként
szeptember – október
kedd - vasárnap 9.30, 11.00, 12.30, 14.00 h
BELÉPŐDÍJ
Típus
Az ár
felnőttek
10,00 €
gyerekek 6-15 éves korig, fogyatékkal élők *1
5,00 €
diákok, 60 év feletti nyugdíjasok *2
9,00 €
fotó - videó állvány használata nélkül *3
10,00 €
rendkívüli belépés *4
30,00 €
*1 – Gyermekek 6-15 éves korig; fogyatékkal élők 15 éves kor felett, érvényes igazolvánnyal.

*2 – Nappali rendben tanul diákok – főiskolások esetén az adott évre szóló, érvényes hallgatói jogviszony-igazolással, 60 év felettiek.

*3 - Fotó - Videó – fényképezni és rövid videófelvételt készíteni, állvány használata nélkül csak a barlanglátogatás ideje alatt lehetséges, az alapösszegű belépő és a meghatározott illeték kifizetése ellenében. A tevékenység nem zavarhatja meg a barlang üzemelésének folyamatosságát és biztonságát.

*4 – Rendkívüli belépés a látogatók kérésére lehetséges, a barlang fenntartójával való megállapodást követően, csak a rendszeresen belépések közötti időben, az alapösszegű belépő és a meghatározott illeték kifizetést követően. A tevékenység nem zavarhatja meg a barlang üzemelésének folyamatosságát és biztonságát.

A belépés foglalása nem lehetséges. Szokásos látogatottság esetén a csoportok indítása a belépési rend alapján történik, fokozott számú látogatók esetén a csoportokat a barlang aktuális üzemelési lehetőségeihez mérten indítjuk, azaz a rendszeres belépések közötti időben is, az érvényes belépési rendnek megfelelően.

Kártyás fizetés nem lehetséges.
KAPCSOLATBA LÉPNI
Mgr. Pavol Horváth
+42158 488 10 51
oaj@ssj.sk
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram