KRASZNAHORKAI-CSEPPKŐBARLANG

A rozsnyói barlangászok cseppkövét a közelmúltig a legnagyobbnak vélték a világon.

A kassai régióban található UNESCO által jegyzett és látogatható hat barlang között a Krasznahorkai-barlang ugyancsak kivételes. Köszönhető ez annak, hogy ebben a barlangban adrenalin és sporttevékenység is járul a látogatáshoz. Noha hozzáférhető a nyilvánosság számára, a látogatás csak képzett túravezetőkkel és teljes barlangász-felszereléssel lehetséges.
A Krasznahorkai-barlang a Szlovák Karszt Nemzeti Park északi részén található. Egy tanösvényen át közelíthető meg, amely Várhosszúrétről (Krásnohorská Dlhá Lúka) indul, elhalad a Csermosnya patak, a vízimalom és a Szűz Mária-kápolna mellett. A barlangba a bányászok vájtak mesterséges bejáratot 1982-ben, 316 méteres tszf. magasságban.
A barlang látogatása során adrenalint emelő sporttevékenységekre számíthatnak a latógatók.
A barlangba egy tárón át jutunk, amely 316 méter tengerszint feletti magasságban van, a Buzgó patak forrása mellett. A barlang teljes hossza 1 355 méter, a benti hőmérséklet 9°C körüli, a páratartalom 98%. A Krasznahorkai-barlangban különleges földi piramisok jöttek létre.
A barlang legnagyobb és leglátványosabb helyszíne az Óriások terme.
A Krasznahorkai-cseppkőbarlang látogatása során a látogatóknak jó fizikai adottságokkal is rendelkezniük kell.
A 450 méter hosszú útvonalon megcsodálhatjuk a rozsnyói barlangászok unikális cseppkövét. A látogatóknak fapallók és kötelek segítségével kell átkelniük a Buzgó patak felett, amely a barlang központi részén is végigfolyik. Éppen a patak áramlása határozza meg, hogy be lehet-e jutni a barlangba. A maximális áramlás, amely még megengedi a látogatást, másodpercenként 300 liter. magasabb mértékű áramlás esetén a pallók már a víz alatt vannak. Vannak időszakok, amikor a víz áramlása eléri az 1300 litert másodpercenként, a legnagyobb árvíz idején feljegyzett érték pedig 6 000 l/s volt.
A barlangba csak képzett túravezetővel és teljes barlangász-felszerelésben lehet belépni.
A barlang fő részét egy szurdok-szerű folyosó alkotja, amely a keresztirányú repedésekben akár 45 méter magas csarnokokká is kiszélesedik.
A barlang utolsó megnyitott része, ahol a fő látványosság található, az Óriások terme. Itt áll a rozsnyói barlangászok cseppköve, amelyet hosszú ideig a legnagyobbnak tartottak a világon és a Guiness-rekordok könyvében is szerepelt. Az impozáns sztalagnát közel 34 méter magas, súlyát 2 000 tonnára becsülik, ehhez pedig évente mintegy 200 kilót „felszed“. Még a trópusokon sem jellemző a cseppkövek ilyen mértékű gyarapodása, pedig az ottani körülmények sokkal kedvezőbbek a szinter-oszlopok kialakulásához. Összehasonlításképp: egy átlagos sztalagtit a Szlovák Karsztban több tíz vagy száz év alatt növekszik egy grammot.
Hasznos információk a
Košice Region mobilalkalmazással
Nézze meg, mások hogyan beszélnek Kassa régióról az TripAdvisor.
TripAdvisor: Olvassa el véleményeit, hasonlítsa össze az árakat és foglaljon le.
Krasznahorkai cseppkőbarlang
60
min
70
km Kassai
ÜZEMELÉSI IDŐ
Hónap
Lecke
június – szeptember
10.00 és 13.00 h, előzetes foglalás szükséges
BELÉPŐDÍJ
Típus
Az ár
alapárú belépő
12,00 €
gyermek
10,00 €
A belépés minimum 4 fő esetén lehetséges, vagy ha kifizetik a hiányzó személyek teljes árú belépőjét.

A járvány alatt minden kedvezmény megszüntettünk.
KAPCSOLATBA LÉPNI
RNDr. Jaroslav Stankovič

Edelényska 10, 048 01 Rožňava

tel.: +421 905 412 048
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram