DOMICAI-CSEPPKŐBARLANG

A Domicai-barlangban 16 fajta denevér él.

Ha szívesen látna egy igazán titokzatos, szinte mesebeli barlangot, Domicán éppen ilyet talál: 1982-ben egy mesét is forgattak benne neves színészekkel (A só), azóta őrzi a jó és a rossz harcának nyomait.
A barlang Kassától 95 km-re található a Szlovák Karszt Nemzeti Parkban és a Magyarországon fekvő aggteleki Baradla barlanggal együtt egy egyedi, 25 kilométer hosszú komplexumot alkot.
150 méteren át hajózhatunk is a földalatti Styx folyón.
A Domicai –barlang a leghosszabb a Szlovák Karszt barlangjai közül, a látogatók két útvonalon sétálhatnak benne végig: a rövid séta 780 méter hosszú (45 perc) és a hosszú, beelértve a hajózást is a földalatti Styx folyón, 930 méter hosszú (60 perc). A benti hőmérséklet 10,2 °C és 11,4 °C között mozog, a páratartalom 95% és 98% közötti.
Domica, a cseppkövekkel gazdagon díszített barlang.
A bőséges karsztos díszítésen kívül a Domicai-barlang a denevérek magas létszáma miatt ­is érdekes. A mai napig 16 különféle fajukat azonosították, legnagyobb létszámban a kereknyergű patkósdenevér (Rhinolophus euryale) található meg, amelynek 1000 - 2000-es kolóniája az egyedüli Szlovákiában. A barlang mindemellett az ősember életének és munkájának is élő tanúja. Az 5-6000 éves régészeti leletek igazolják, hogy a Domicai-barlangot már a korai kőkorszakban is használták.
Domica egyik fő látványossága, amely híressé tette a barlangot, a földalatti Styx folyó.
Domica egyik fő látványossága, amely híressé tette a barlangot, a földalatti Styx folyó, amely a görög mitológiából ismert párjáról kapta szimbolikus nevét. Ahhoz, hogy elegendő víz legyen benne fontos, hogy télen megfelelő mennyiségű csapadék essen – ha nincs elég hó, a tavaszi és nyári esők már nem tudják megtölteni a folyót. A hajóút hossza mintegy 150 méter.
A Domicai-barlangban 16 fajta denevér él.
A földfelszín alatti világgal való ismerkedést a magyarországi oldalon folytathatjuk, az ottani Baradla barlang ugyanis egyazon bejegyzésben szerepel az UNESCO Világörökség listáján. A domicai az egyetlen barlang, ahol a szezon már februárban indul és egészen decemberig tart – így tulajdonképpen az év 11 hónapjában látogatható.

Virtuális túra

OSSZA MEG!
Hasznos információk a
Košice Region mobilalkalmazással
Nézze meg, mások hogyan beszélnek Kassa régióról az TripAdvisor.
TripAdvisor: Olvassa el véleményeit, hasonlítsa össze az árakat és foglaljon le.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram