DOMICAI-CSEPPKŐBARLANG

A Domicai-barlangban 16 fajta denevér él.

Ha szívesen látna egy igazán titokzatos, szinte mesebeli barlangot, Domicán éppen ilyet talál: 1982-ben egy mesét is forgattak benne neves színészekkel (A só), azóta őrzi a jó és a rossz harcának nyomait.
A barlang Kassától 95 km-re található a Szlovák Karszt Nemzeti Parkban és a Magyarországon fekvő aggteleki Baradla barlanggal együtt egy egyedi, 25 kilométer hosszú komplexumot alkot.
150 méteren át hajózhatunk is a földalatti Styx folyón.
A Domicai –barlang a leghosszabb a Szlovák Karszt barlangjai közül, a látogatók két útvonalon sétálhatnak benne végig: a rövid séta 780 méter hosszú (45 perc) és a hosszú, beelértve a hajózást is a földalatti Styx folyón, 930 méter hosszú (60 perc). A benti hőmérséklet 10,2 °C és 11,4 °C között mozog, a páratartalom 95% és 98% közötti.
Domica, a cseppkövekkel gazdagon díszített barlang.
A bőséges karsztos díszítésen kívül a Domicai-barlang a denevérek magas létszáma miatt ­is érdekes. A mai napig 16 különféle fajukat azonosították, legnagyobb létszámban a kereknyergű patkósdenevér (Rhinolophus euryale) található meg, amelynek 1000 - 2000-es kolóniája az egyedüli Szlovákiában. A barlang mindemellett az ősember életének és munkájának is élő tanúja. Az 5-6000 éves régészeti leletek igazolják, hogy a Domicai-barlangot már a korai kőkorszakban is használták.
Domica egyik fő látványossága, amely híressé tette a barlangot, a földalatti Styx folyó.
Domica egyik fő látványossága, amely híressé tette a barlangot, a földalatti Styx folyó, amely a görög mitológiából ismert párjáról kapta szimbolikus nevét. Ahhoz, hogy elegendő víz legyen benne fontos, hogy télen megfelelő mennyiségű csapadék essen – ha nincs elég hó, a tavaszi és nyári esők már nem tudják megtölteni a folyót. A hajóút hossza mintegy 150 méter.
A Domicai-barlangban 16 fajta denevér él.
A földfelszín alatti világgal való ismerkedést a magyarországi oldalon folytathatjuk, az ottani Baradla barlang ugyanis egyazon bejegyzésben szerepel az UNESCO Világörökség listáján. A domicai az egyetlen barlang, ahol a szezon már februárban indul és egészen decemberig tart – így tulajdonképpen az év 11 hónapjában látogatható.

Virtuális túra

Hasznos információk a
Košice Region mobilalkalmazással
Nézze meg, mások hogyan beszélnek Kassa régióról az TripAdvisor.
TripAdvisor: Olvassa el véleményeit, hasonlítsa össze az árakat és foglaljon le.
Domicai cseppkőbarlang
80
min
95
km Kassai
ÜZEMELÉSI IDŐ
Hónap
Lecke
augusztus
kedd – vasárnap 9.00-től 16.00-ig óránként
szeptember – december
kedd – vasárnap 9.30, 11.00, 12.30, 14.00
BELÉPŐDÍJ
Típus
Az ár
felnőttek
10,00 €
gyerekek 6-15 éves korig, fogyatékkal élők *1
5,00 €
diákok, 60 év feletti nyugdíjasok *2
9,00 €
fotó - videó állvány használata nélkül *3
7,00 €
rendkívüli belépés *4
50,00 €
*1 – Gyermekek 6-15 éves korig; fogyatékkal élők 15 éves kor felett, érvényes igazolvánnyal.

*2 – Nappali rendben tanul diákok – főiskolások esetén az adott évre szóló, érvényes hallgatói jogviszony-igazolással, 60 év felettiek.

*3 - Fotó - Videó – fényképezni és rövid videófelvételt készíteni, állvány használata nélkül csak a barlanglátogatás ideje alatt lehetséges, az alapösszegű belépő és a meghatározott illeték kifizetése ellenében. A tevékenység nem zavarhatja meg a barlang üzemelésének folyamatosságát és biztonságát.

*4 – Rendkívüli belépés a látogatók kérésére lehetséges, a barlang fenntartójával való megállapodást követően, csak a rendszeresen belépések közötti időben, az alapösszegű belépő és a meghatározott illeték kifizetést követően. A tevékenység nem zavarhatja meg a barlang üzemelésének folyamatosságát és biztonságát.

Amikor a barlang csónakazással üzemel, a csónakázás nélküli látogatás csak a barlang fenntartójával való megállapodást követően, megrendelés alapján, minimum 30 fő esetén lehetséges. A tevékenység nem zavarhatja meg a barlang folyamatos üzemelésént.

A belépés foglalása nem lehetséges. Szokásos látogatottság esetén a csoportok indítása a belépési rend alapján történik, fokozott számú látogatók esetén a csoportokat a barlang aktuális üzemelési lehetőségeihez mérten indítjuk, azaz a rendszeres belépések közötti időben is, az érvényes belépési rendnek megfelelően.

Kártyás fizetés nem lehetséges.
KAPCSOLATBA LÉPNI
Ing. Ottó Lörincz

049 55 Dlhá Ves

tel.: +421/ (0)58/ 788 20 10
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram