GOMBASZÖGI-CSEPPKŐBARLANG

A barlangot szalmacseppkövek díszítik, hosszuk eléri a 3 métert is.

A kassai régió területén több látogatható barlang is megtalálható, mindegyikük valóban egyedi és megéri, hogy a saját szemünkkel is megcsodáljuk. Érvényes ez a gombaszögi barlangra is, amelynek belső terét a mennyezetről lefelé függő szalmacseppkövek teszik egyedülállóvá. Ezek a rendkívül vékony, üreges szintercsövek (sztalagtitok) szinte megtestesítik a természeti képződmények végtelen sokféleségét. Európai különlegességnek számítanak a hófehér, üvegszerű cseppkövek, vastagságuk 2-3 mm, hosszuk 3 m. A barnásfekete mészkőfalak hátterével gyönyörű, színpompás kontrasztot alkotnak.
A barlang Rozsnyótól 10 km-re délre található, a Szlovák Karszt Nemzeti Park közepém, bejárta 250 méteres tszf. magasságban fekszik. A parkoló közvetlenül a barlang bejárata előtt van. Kassát Rozsnyó felé hagyjuk el, a Tornaljára vezető szakaszon pedig balra, Szilice felé térünk le.
Ennek köszönhetően a Gombaszögi-barlang már 1968 óta gyógybarlangként is szolgál, Szlovákiában elsőként használták szpeleoterápiás célokra.
1951-ben fedezték fel a rozsnyói önkéntes barlangászok. A barlang legmegkapóbb része a Márványterem, ahol egy 8 méter mély kút is található, illetve a Hiroshima-terem, amelynek közepén egy atomrobbanásra emlékeztető, gomba formájú sztalagnát áll. A Herényi László-teremben (aki a barlang egyik felfedezője volt) olyan sűrűn függenek a szalmacseppkövek, hogy az ember azt hinné, megkövesedett felette az eső.
Gombaszögi-cseppköbarlang
A Gombaszögi-barlang rendszeréhez tartozik a legalacsonyabban fekvő jégbarlang a mérsékelt égövben, ez pedig a Szilicei-jégbarlang.
A barlang teljes hosszából (ami mintegy 1,5 kilométer) a látogatók 300 métert járhatnak végig. A látogatás időtartama azonban így is félóra, mivel kétszer járjuk végig az útvonalat. Maga a séta fizikailag nem megerőltető, a teljes szintkülönbség csupán 7-8 méter. A barlangbeli klímafeltételek ráadásul kiválóak a légúti megbetegedések gyógyítására – a benti hőmérséklet +9°C körüli, a relatív páratartalom 98-97%os. Ennek köszönhetően a Gombaszögi-barlang már 1968 óta gyógybarlangként is szolgál, Szlovákiában elsőként használták szpeleoterápiás célokra.
Gombaszögi-cseppköbarlang
2016 nyarán fedezték fel a Suchý-testvérek a Gombaszögi-barlang idáig ismeretlen részeit, ahol egy óriási tavat is találtak. A barlang teljes hossza ezzel 2 km-re nőtt. Az új helyiségek azonban nehezen, csak tapasztalt barlangászok számára hozzáférhetők.

Virtuális túra

OSSZA MEG!
Hasznos információk a
Košice Region mobilalkalmazással
Nézze meg, mások hogyan beszélnek Kassa régióról az TripAdvisor.
TripAdvisor: Olvassa el véleményeit, hasonlítsa össze az árakat és foglaljon le.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram